Оптична когерентна томографія у діагностиці периферичної дегенерації сітківки - Іваницька, Олена Вячеславівна; Горгіладзе, Ліана Тевратовна; Заводний, Сергій Валентинович; Заічко, Катерина Сергіївна (My University, 2025)
Периферична дегенерація сітківки (ПДС) – патологія, реальне розповсюдження якої невідомо: ПДС часто залишається невиявленою, оскільки рідко викликає скарги у пацієнтів. В більшості випадків скарги при ПДС з'являються при розвитку ускладнень, насамперед відшарування сітківки, яке й може призвести до значного погіршення зорових функцій у пацієнтів різного віку. Мета роботи - оцінити можливості спектральної оптичної когерентної томографії (СОКТ) у візуалізації дегенеративних змін сітківки у периферичних відділах, максимально доступних для дослідження. Матеріал та методи дослідження. Нами проаналізовані результати обстеження 9 пацієнтів віком 14–62 років (18 очей), у яких при проведенні ОКТ було виявлено наявність ПДС. Пацієнти були спрямовані для визначення стану зорових нервів й сітківки у ділянці макули. Томографія периферичних відділів сітківки було проведено додатково до основного стандартного обстеження. Дослідження проводилися на оптичному когерентному томографі SD-OKT (Spectralis, Heidelberg Engineering GmbH, Germany), який дозволяє отримувати чіткі зображення структур з високою роздільною здатністю. Для візуалізації структури периферичної сітківки використовували лінійні скани. Варіанти отриманих результатів наведені на фото 1, 2. Заключення. Візуалізація дегенеративних змін периферичних відділів сітківки допомагає виявляти ПДС, наглядно візуалізує уражені ділянки, дає додаткову інформацію про характер патологічних змін, що може бути корисним для уточнення лікарської тактики.