Електронно-мікроскопічна структура еквівалентів строми рогівки людини на основі колагену - Молчанюк, Наталія Іванівна; Бузник, Олексій Ігорович; Думброва, Наталія Євгенівна; Пасєчнікова, Наталія Володимирівна (My University, 2017)
Метою роботи було вивчення електронно-мікроскопічної структури біосинтетичних безклітинних еквівалентів строми рогівки людини (ЕСРЛ) на основі мереж колагену та метил-фосфорілхоліну (МФХ), що взаємно проникають. Матеріал и методи. Структура колаген-метилфосфорілхолінових ЕСРЛ (К-МФХ ЕСРЛ) з 18% розчинів рекомбінантного людського колагену (РЛК) ІІІ типа або свинячого ателоколагену (САК) I типа вивчалась під трансмісійним електронним мікроскопом. Результати. В структурі ЕСРЛ виявлена наявність колагеноподібних тонких фібрил діаметром 2-8 нм з переважно повздовжньою регулярною орієнтацією. Фібрили мали свою типову ультраструктуру та розташування, однак ознак, характерних для структури людської рогівки, не визначалось. Фібрили із САК виявились дещо товстішими і були не так регулярно розташовані порівняно з фібрилами з РЛК, але це не впливало на прозорість імплантів. Висновок. Збереження відмінних оптичних властивостей ЕСРЛ на основі РЛК ІІІ типу та САК І типу при відсутності характерної структури та розташування колагенових волокон, притаманних людській рогівці, можна пов’язати з надмалим розміром фібрил, що утворюються в результаті кросс-лінкінгу молекул колагену, тому вони не викликають розсіювання світла при проходженні крізь них.
Electron microscopy structure of collagen-based corneal substitutes
Keywords: еквівалент строми рогівки людини; замінник донорської рогівки; колаген; електронно-мікроскопічна структура