Дослідження цитотоксичності та кислотності екстрактів з синтетичного полімерного матеріалу на основі сітчастого поліуретану з іммобілізованим альбуцидом в умовах in vitro - Малецький, Анатолій Парфентійович (My University, 2020)
Актуальність. Відсоток очного травматизму в Україні є стабільно високим, у зв’язку з чим проведення відновлюючих операцій на орбіті та окулоорбітальній ділянці має важливе значення, а їх успішне впровадження залежить від якості імлантаційних матеріалів. Одним з таких матеріалів є розроблений нами полімерний матеріал на основі сітчастого поліуретану (ПУ) з біологічно активною речовиною – альбуцидом. Мета: дослідити в умовах in vitro цитотоксичність та кислотність екстрактів з синтетичних полімерних матеріалів на основі сітчастого ПУ та ПУ з іммобілізованим альбуцидом. Матеріал і методи. Випробування цитотоксичності. Для вивчення цитотоксичності композиційних матеріалів на основі сітчастого ПУ та ПУ з альбуцидом, був застосований метод клітинної культури. В якості джерела клітин використовували підшкірну клітковину білих лабораторних щурів лінії Wistar, що в умовах культивування викликає ріст фібробластних і фібробластоподібних елементів. Визначення міри кислотності водних розчинів (рН) проводилось шляхом дослідження екстрактів зі зразків ПУ та ПУ з альбуцидом. Величина рН характеризує кислотність або лужність екстракту. Величину рН вимірювали на універсальному іономірі ЕВ-74 зі скляними електродами. Результати. Встановлено, що культура фібробластів, як у контролі, так і при дослідженні дослідних зразків ПУ та ПУ з альбуцидом, перебувала в стадії стабільного росту, що свідчить про відсутність токсичної дії екстрактів на культивовані клітини. Показано, що пінополіуретанові композиційні матеріали з альбуцидом мають нейтральне рН, яке не перевищує гігієнічних нормативів.
Assessing in vitro cytotoxicity and pH of extracts of synthetic polymers made of cross-linked polyurethane composite with immobilized albucid
Keywords: сітчастий поліуретан; альбуцид; імплантат; реконструктивні операції на органі зору; цитотоксичність; величина рН