Материалы для истории офтальмологии в России. Диссертация на степень доктора медицины. - Делов, Василий Семенович (Императорская Военно-Медицинская Академия, 1895)
У докторській дисертації Василя Семеновича Дилова «Матеріали для історії офтальмології в Росії» (С.-Петербург, 1895) вперше зроблено систематичну спробу висвітлити становлення та розвиток офтальмології в Росії від давнини до XIX століття. Автор розглядає, як лікували хвороби очей у допетровській Русі, роль іноземних «очних майстрів», розвиток госпітальних шкіл XVIII століття, а також формування вітчизняних кафедр і клінік. Особливу увагу приділено історії викладання та становлення офтальмології у провідних навчальних закладах дореволюційної імперії, включаючи, Харківський та Київський університети, та Військово-медичну академію С-Петербурга. Робота заснована на широкому колі архівних та друкованих джерел, багато з яких вводяться в науковий обіг уперше. Дисертація є значний внесок у історію вітчизняної насамперед української медицини і є базою для подальших досліджень.
Матеріали для історії офтальмології у Росії. Дисертація на ступінь доктора медицини.
Keywords: Тематичні: історія офтальмології; очні хвороби; офтальмологічні кафедри; клініки очних хвороб; лікарські школи XVIII ст.; Аптекарський наказ; «очні майстри»; розвиток медичної освіти; Історія медицини. Географічні: Харківський університет; Київський університет; Військово-медична академія Санкт-Петербург.