Інновації в комплексному лікуванні синдрому сухого ока важкого ступеня - Іванова, Ольга Миколаївна; Дрожжина, Галина Іванівна; Тройченко, Людмила Федорівна; Віт, Валерій Вікторович; Абрамова, Ганна Борисівна; Лотош, Тамара Дмитрівна (My University, 2021)
Мета. Оцінити ефективність інстиляцій 5% розчину N- Ацетилцистеїну, в комплексному лікуванні синдрому сухого ока важкого ступеня з підвищеною в’язкістю сльози. Висновок. Місцеве застосування N- Aцетілцістеіна у вигляді інстиляцій 5% водного розчину, 4 рази на день у хворих з синдромом сухого ока важкого ступеня тяжкості, що супроводжується вираженими слизовими виділеннями в кон’юнктивальній порожнини показав хорошу переносимість препарату, зменшення суб’єктивних скарг. Значний муколітичний ефект із зменшенням слизового виділення в кон’юнктивальній порожнини. Часткову резорбцію ниткоподібної десквамації епітелію рогівки. Імпресійна цитологія через 3 місяці місцевого застосування 5% N-Ацетилцистеїну показала наявність мукоїдної речовини з утворенням дифузно розподілених диференційованих епітеліоцитів без ознак дегенерації і формуванням повноцінного пласта епітеліальних клітин поверхневих шарів кон’юнктиви. Таким чином, отримані дані дозволяють рекомендувати 5% розчин N- Ацетилцистеїну в комплексному лікуванні синдрому сухого ока важкого ступеня, ускладненого підвищеним утворенням в’язкого слизового в кон’юнктивальній порожнини.