СПОСІБ ЕНУКЛЕАЦІЇ ОЧНОГО ЯБЛУКА ПРИ РЕТИНОБЛАСТОМАХ ПІДВИЩЕНОГО РИЗИКУ ІНВАЗІЇ ЗОРОВОГО НЕРВА - Боброва, Надія Федорівна; Віт, Валерій Вікторович; Сорочинська, Тетяна Анатоліївна; Смаглій, Дарія Вадимівна (My University, 2018)
Спосіб енуклеації очного яблука при ретинобластомах підвищеного ризику інвазії зорового нерва полягає в відсепаровці кон'юнктиви від лімба, прошиванні і перетині прямих екстраокулярних м'язів, вивихуванні з орбіти і фіксації очного яблука, перетині судиннонервового пучка зорового нерва на максимальній відстані від ока і додатковій резекції його фрагмента в орбіті методом ВЕБТ в режимі "різання", пошаровому ушиванні тенонової капсули і кон'юнктиви. На судинно-нервовий фрагмент зорового нерва в орбіті, що видаляється, здійснюють попередній вплив в режимі "зварювання" (сила струму до 0,3 А, напруга 40-60 В, частота 66кГц, експозиція до 3 секунд) з подальшим одномоментним його перетином в режимі "різання" і на куксу зорового нерва, що залишається в орбіті, додатково впливають методом високочастотного електрозварювання біологічних тканин в режимі "зварювання" (сила струму до 0,3 А, напруга 40-60 B, частота 66 кГц, експозиція до 3 секунд).