Сучасні методи хірургічної реабілітації пацієнтів з тотальними симблефаронами обох повік - Якименко, Станіслав Андрійович; Костенко, Петро Олександрович (My University, 2019)
Мета. Проаналізувати ефективність трьохетапного методу хірургічної реабілітації пацієнтів з тотальним симблефаронами обох повік, що був розроблений, вдосконалений та використовується у відділі післяопікової патології ока в теперішний час. Матеріал і методи. Проаналізовано результати застосування розроблених у відділі післяопікової патології ока методик трансплантації аутослизової оболонки порожнини рота для усунення тотального симблефарону обох повік. В період з 2005 по 2018 роки було прооперовано 86 пацієнтів, 34 (39,5%) пацієнта прооперовані по двохетапному методу, 52 (60,5%) пацієнта по трьохетапному методу. Результати. Стан сформованих склепінь оцінювали за об'єктивними даними – глибина і симетричність склепінь, наявність завороту повік. Запропонована нами трьохетапна методика дозволяла пересадити за перші два етапи значно більше слизової губи, що дозволило досягнути успіху майже у всіх хворих – 46 (88,5%), на противагу 26 (76,5%) хворих при двох етапній методиці. Застосування трьох етапного методу хірургічної реабілітації дозволив також знизити ризик виникнення транзиторної внутрішньоочної гіпертензії – 9 хворих (17,3%), на противагу 8 (23,5%) хворих при двох етапній методиці. Висновки. Розроблений і апробований у відділі післяопікової патології ока трьохетапний метод хірургічної реабілітації пацієнтів з тотальними симблефаронами обох повік виявився ефективним та безпечним, що дозволяє рекомендувати його для широкого застосування в офтальмологічній практиці.
Current surgical rehabilitation techniques for patients with total bilateral symblepharon
Keywords: симблефарон; анкілосимблефарон; аутослизова оболонка губи