Історичні аспекти офтальмопластики (одеська школа) - Якименко, Станіслав Андрійович; Боброва, Надія Федорівна; Малецький, Анатолій Парфентійович (My University, 2022)
У роботі наведені основні віхи роботи одеської офтальмопластичної школи. В історичному ракурсі показано становлення та розвиток офтальмопластики починаючи з ХIХ століття і до наших днів, підкреслена безперервність її існування. Наведено відомості про низку видатних учених, які займаються проблемами орбіти та периорбітальної ділянки в Одесі. Особлива увага приділяється науковим розробкам із реконструктивної хірургії патології допоміжного апарату ока та орбіти в пацієнтів дитячого віку. Використання накопиченого досвіду дозволить сучасним офтальмопластичним хірургам широко впроваджувати та вдосконалювати найкращі методи та способи реконструктивно-відновлювальних операцій на допоміжному апараті ока та периорбітальній ділянці.
Historical aspects of ophthalmoplasty (Odesa school)
Keywords: офтальмопластика; школа; реконструктивно-відновлювальні операції; периорбітальна ділянка