Порівняння тонометрії індукційного відскоку, апланаційної тонометрії та динамічної контурної тонометрії при різних рівнях корнеосклеральної ригідності - Перетягін, Олег Анатолійович; Дмитрієв, Сергій Костянтинович; Татаріна, Юлія Олександрівна (My University, 2023)
Актуальність. На даний час не проводились дослідження порівняння залежності даних тонометра індукційного відскоку (Icare) з динамічним контурним тонометром (Pascal), при різних рівнях корнеосклеральної ригідності. На скільки вони відрізняються від показників отриманих при вимірюванні апланаційним тонометром Маклакова також встановлено не було. Мета. Провести порівняльний аналіз даних апланаційної тонометрії, тонометрії індукційного відскоку та динамічної контурної тонометрії при різних рівнях корнеосклеральної ригідності у пацієнтів з первинною відкритокутовою глаукомою. Матаріал і методи. Обстежено 40 пацієнтів (63 ока). Серед обстежених були очі з ПВКГ I-III стадій, загальна кількість яких склала 35 очей та очі без глаукоми – 28 очей. Серед хворих з глаукомою були очі зі стабілізованою ПВКГ – 13 очей та хворі з нестабілізованою ПВКГ – 22 ока. Всім хворим проводилося комплексне офтальмологічне обстеження, тонометрія по Маклакову, ДКТ «Pascal», тонометрія Icare IC 200. Очі з глаукомою та здорові очі розділені умовно на чотири групи в залежності від виміряного тонометричного тиску по Маклакову. В І групу увійшли очі з тиском від 10,0 до 15,0 мм рт. ст., в ІІ групу – від 16,0 до 20,0 мм рт. ст., в ІІІ групу – 21,0 – 25,0 мм рт. ст., а до ІV групи – очі з тиском більше 25,0 мм рт. ст. Результати. Встановлено, що у всіх обстежених очах з глаукомою І-ІІІ ступенів при різних діапазонах ВОТ середнє значення показника корнеосклеральної ригідності в I групі було 0,4±0,6 мм рт. ст., в II групі – 0,6±3,2 мм рт. ст., в III групі – -0,9±3,8 мм рт. ст. та в IV групі – -5,0±7,1 мм рт.ст., що достовірно нижче ніж в аналогічних групах в здорових очах. Середнє значення показника корнеосклеральної ригідності в здорових очах склало в I групі – 1,1±5,2 мм рт. ст., в II групі –2,4±2,3 мм рт. ст., в III групі – 7,1±3,6 мм рт. ст. Висновки. В групі очей з глаукомою спостерігається поступове зменшення різниці між показниками ВОТ по Маклакову та Icare в діапазоні тиску до 25,0 мм рт. ст., що свідчить про поступову зміну ригідності корнеосклеральної оболонки в очах з глаукомою при підвищенні ВОТ, яке відсутнє в очах здорової групи. Встановлено, що при зменшенні корнеосклеральної ригідності в очах з глаукомою, збільшується завищення показників ВОТ при тонометрії Icare ІС 200.