Сучасні міждисциплінарні підходи до діагностики стрес-асоційованих розладів: дизайн дослідження, розробка протоколу експерименту з використанням айтрекера EyeLink 1000 Plus - Зборовська, Олександра Володимирівна; Дорохова, Олександра Едуардівна; Колесніченко, Вікторія Віталіївна (My University, 2024)
Метою даної роботи є розробка комбінованого дизайну психодіагностичного дослідження з формуванням двох експериментальних груп: осіб без стрес-асоційованих розладів та осіб зі стрес-асоційованими розладами; розробка дизайну та програми дослідження на EyeLink 1000 Plus для реєстрації параметрів рухів очей та оцінки розміру зіниць. Методи. У дослідженні використовується айтрекер EyeLink 1000 Plus, який забезпечує високу точність і частоту запису. Протокол експерименту включає просакадну задачу, яка дозволяє оцінити латентний період сакад, тривалість фіксацій, максимальну швидкість сакад і частоту помилок. Для формування груп застосовувалися скринінгові опитувальники (ОПАНА, ІМЗ-38, PCL-5) і ІІПД (Інтегральна інструментальна психодинамічна діагностика). Аналіз зібраних даних з айтрекера здійснювався за допомогою програмного забезпечення Data Viewer. Результати. Розроблено комбінований дизайн психодіагностичного дослідження з метою формування двох експериментальних груп: осіб без стрес-асоційованих розладів та осіб із стрес-асоційованими розладами. Детально розроблений дизайн міждисциплінарного дослідження, спрямованого на вивчення параметрів рухів очей у контексті верифікованих за допомогою професійної психодіагностики стрес-асоційованих розладів. Запропонований протокол, який інтегрує просакадну парадигму та сучасну айтрекінгову технологію, забезпечує об’єктивність і стандартизацію умов експерименту. Висновок. Проведення дослідження, за розробленими на основі міждисциплінарного підходу дизайном та протоколом, з використанням сучасної айтрекінгової технології та психодіагностичних методів, створює умови для глибшого розуміння когнітивних та емоційних процесів, пов'язаних зі стресом, та обгрунтування нових об’єктивних інструментальних способів діагностики стрес-асоційованих розладів.
Current interdisciplinary approaches to the diagnosis of stress-related disorders: designing a study and developing the protocol for an experiment with the EyeLink 1000 Plus eye tracker
Keywords: айтрекінг; рухи очей; стресасоційований розлад; психодинамічна діагностика; офтальмологія; психологія; око