Клінічні особливості і результати лікування ідіопатичного запалення м’яких тканин орбіти в дитячому віці - Боброва, Надія Федорівна; Троніна, Світлана Альфредівна; Сорочинська, Тетяна Анатоліївна (My University, 2021)
Проаналізовані клінічні особливості, види лікування та їх результати у 36 дітей в віці від 4 до 17 років (середній вік 11,7±3,2 років) з різними формами ідіопатичного запалення м’яких тканин орбіти (ІЗО). З урахуванням різноманітності клінічних проявів ІЗО, диференціальна діагностика має свої особливості в залежності від форми ІЗО та передбачає виключення інфекційних, пухлинних, посттравматичних, гранульоматозних процесів орбітальної локалізації, а також тіреоїдної орбітопатії. Найбільш частою формою ІЗО у дітей є хронічне вогнищеве запалення. Основним методом лікування ІЗО є комплексна протизапальна терапія із застосуванням системних кортикостероїдів у випадках хронічних форм. При відсутності ефекту консервативного лікування та загрозі для зорових функцій показано хірургічне лікування.