Прогнозирование развития фовеошизиса на основе анализа ОКТ-сканов сетчатки в области макулы Часть II. Прогнозирование роста микрополостей в сетчатке при фовеошизисе - Ульянова, Надія Анатоліївна (My University, 2014)
Вступ. Важливим клінічним проявом прогресування фовеошизису є збільшення кількості та розмірів мікропорожнин в товщі сітківки. Однак не існує даних про закономірності змін їх форми і розмірів при прогресуванні захворювання. Мета роботи: розробити кількісні критерії прогнозування розвитку фовеошизису при високій осьовій міопії на основі середньої концентрації мікропорожнин в об'ємі сітківки, а також на основі методу балансу енергії в рамках моделі нелінійного пружно-пластичного середовища. Матеріал і методи. Обстежено 7 хворих (14 очей) з високою осьовою міопією і міопічною макулопатією. Всім хворим проводили спектральну оптичну когерентну томографію на апараті «Soct Copernicus Optopol». Застосовані математичні методи теорії руйнування пружних та пружно-пластичних матеріалів. Результати. Отримано кількісні критерії прогнозування розвитку фовеошизису при високій осьовій міопії на основі середньої концентрації мікропорожнин в об'ємі сітківки, а також на основі методу балансу енергії в рамках моделі нелінійного пружно-пластичного середовища. Практичне використання знайдених критеріїв для прогнозу прогресування фовеошизису передбачає визначення внутрішньоочного тиску і максимального лінійного розміру микропорожнини в товщі сітківки за даними спектральної оптичної когерентної томографії.
Foveoschisis prediction based analysis of macular retina OCT-scan. Part II. Prediction of microcavity growth in retinal foveoschisis
Keywords: фовеошизис; сетчатка; математическая модель; спектральная оптическая когерентная томография; сітківка; математична модель; спектральна оптична когерентна томографія