Порівняльний аналіз поширеності кон’юнктивіту та інших захворювань кон’юнктиви серед дорослого населення України за 2014 та 2017 рр - Мирненко, Валерія Вікторівна; Корнієнко, Алена Павлівна; Березовська, Катарина Олександрівна; Волкова, Юлія Сергіївна (My University, 2019)
Актуальність. На теперішній час у структурі поширеності хвороб ока та придаткового апарату, кон’юнктивіт та інші захворювання кон’юнктиви складають 12,2 % і стійко займають третє місце після катаракти і міопії. Серед звернень з приводу запальних захворювань очей, в 66,7% відзначаються хворі на кон’юнктивіт та інші захворювання кон’юнктиви. Найбільш поширений кон’юнктивіт бактеріальної і вірусної етіології, рідше зустрічаються алергічні та дистрофічні. В останні десятиліття відзначено збільшення кількості захворювання на алергічний кон’юнктивіт, який вражає близько 15% всього населення і стал важливою клінічною проблемою практичної офтальмології. Мета. Провести аналіз поширеності кон’юнктивіту та інших захворювань кон’юнктиви серед дорослого населення України за 2014 та 2017 рр. Матеріал і методи. Вивчалися річні звіти з роботи офтальмологічної служби України за 2014 та 2017 рр. Проведено порівняльний аналіз звернень дорослого населення в офтальмологічні кабінети поліклінік та амбулаторій областей України на протязі 2014 та 2017 рр. Результати. За наданими статистичними показниками в різних областях України кількість кількість випадків захворювання на кон’юнктивіт значно варіює, що може бути обумовлено багатьма факторами, в тому числі несприятливою екологічною обстановкою, техногенними впливами, навантаженням на орган зору, яке зростають в сучасних умовах. Так, у 2014 та 2017 рр. на фоні зниження частоти реєстрації хвороб ока та придаткового апарату в цілому по Україні (2014 р. – 8120,0 на 100 тис. населення, 2017 р. – 8061,6 на 100 тис. населення), та при тенденції зменшення поширеності безпосередньо кон’юнктивіту та ін. захворювань кон’юнктиви (2014 р. – 1025,2 на 100 тис. населення, 2017 р. – 986,3 на 100 тис. населення) спостерігається зростання цієї патології на окремих адміністративних територіях: Житомирській (2014 р. – 652,8 на 100 тис. населення, 2017 р. – 678,7 на 100 тис. населення), Закарпатській (2014 р. – 1046,3, 2017 р. – 1158,0 на 100 тис. населення), Кіровоградській (2014 р. – 857,0 на 100 тис. населення, 2017 р. – 869,2 на 100 тис. населення), Сумській (2014 р. – 746,3 на 100 тис. населення, 2017 р. – 838,3), Тернопільській (2014 р. – 1336,8 на 100 тис. населення, 2017 р. – 1375,5 на 100 тис. населення), Чернівецькій (2014 р. – 1049,4 на 100 тис. населення, 2019 р. – 1084,5 на 100 тис. населення), Чернігівській (2014 р. – 1231,9 на 100 тис. населення, 2017 р. – 1380,7 областях. на 100 тис. населення) областях. Також за даними звернення дорослого населення працездатного віку до спеціалізованих офтальмологічних закладів областей України, у 2014 році поширеність кон’юнктивіту та ін. захворювань кон’юнктиви в середньому склала 991,1 на 100 тис. населення. Відповідно даним за 2017 рік, поширеність цієї патології в середньому вже становила – 963,6 на 100 тис. населення. Найвищий рівень поширеності кон’юнктивіту та ін. захворювань кон’юнктиви у дорослого населення працездатного віку в 2014 році зареєстрований в областях: Дніпропетровській – 1535,6 на 100 тис. населення, Івано-Франківській – 1508,6 на 100 тис. населення та Львівській області – 1499,1 на 100 тис. дорослого населення, що в порівнянні з 2017 році мало тенденцію до зниження на протязі останніх 4-х років. Найнижчий рівень у 2014 році спостерігався у Житомирській області – 539,4 на 100 тис. населення, але у 2017 році найнижчий ступінь поширеності вже відзначений у Луганській області – 447,4 на 100 тис. населення. Висновки. Проведений аналіз даних за 2014 та 2017 рр. свідчить про зниження поширеності кон’юнктивіту та ін. захворювань кон’юнктиви серед дорослого населення України на 6,6%. Таким чином, наведені результати підкреслюють важливе значення оптимізації системи надання офтальмологічної допомоги, що сприяє покращенню стану здоров’я цього контингенту хворих.