Передопераційні показники стану зорових функцій, що впливають на результат хірургічного лікування розбіжної косоокості - Бойчук, Ірина Михайлівна; Алуі, Тарак (My University, 2023)
Актуальність. У літературі є окремі повідомлення про вплив стану деяких передопераційних зорових функцій, таких як конвергенція, кут косоокості, наявність фузії та характеру бінокулярного зору, на результат хірургічного лікування розбіжної косоокості. Однак, найбільш значущі для прогнозу результату хірургічного лікування різних форм розбіжної косоокості передопераційні діагностичні критерії досі не визначені. Метою цього дослідження було виявити передопераційні показники зорових функцій, що впливають на результат хірургічного лікування розбіжної косоокості (екзотропії). Матеріал і методи. 59 пацієнтів з екзотропією: 1 група – 33 пацієнти з постійною (базовою) формою розбіжної косоокості та 2 група – 26 пацієнтів з періодичною (непостійною) формою розбіжної косоокості віком від 10 до 21 року. Застосовувалися офтальмологічні та ортоптичні методи обстеження моторної та сенсорної системи очей, результати порівняння передопераційних показників відношення акомодаційної конвергенції до акомодації (АК/А), найближчої точки конвергенції (НТК) та стереозору у групах осіб, з кінцевим успішним результатом – ортотропією та екзотропією понад 10 пр. дптр після лікування. Результати. Встановлено, що для групи з ортотропією після хірургічного втручання характерними є близькі до нормальних значень співвідношення АК/А – 4,0±1,65 пр.дптр / дптр, найближчої точки конвергенції 8,03±3,02 пр.дптр, наявність стереозору для далекої та близької відстаней – 200 кут сек, відсутність гіпер- / гіпофункції внутрішніх прямих м’язів до операції, що дозволяють припустити ймовірність успішного результату – досягнення ортотропії після операції (0-10 пр.дптр ) в 78,9% випадків. Висновок. Близькі до нормальних значень співвідношення АК/А – 4,0 ± 1,65 пр. дптр / дптр, найближчої точки конвергенції – 8,03 ± 3,02 пр.дптр, наявність стереозору для далекої та близької відстаней – 200 кут сек, відсутність гіпофункції внутрішніх прямих м’язів, або гіперфункції зовнішніх прямих м’язів до операції дозволяють зробити висновок, що ці діагностичні тести можуть бути ознаками, які дозволяють очікувати успішного результату – ортотропію після хірургічного лікування екзотропії у хворих.
Preoperative visual function characteristics having an effect on the success of exotropia surgery
Keywords: екзотропія; розбіжна косоокість; хірургічне лікування; співвідношення АК/А; стереозір; найближча точка конвергенції