Характер ультраструктурних змін внутрішнього зернистого шару зорової кори білих щурів після Внутрішньочеревної ін’єкції суміші етилового та метилового спиртів - Молчанюк, Наталія Іванівна (My University, 2023)
Актуальність. Неякісні алкогольні напої, до складу яких входить метиловий спирт (метанол), викликають значні патологічні зміни, першочергово, в органі зору та в головному мозку. Метанол являється токсичним спиртом, при вживані його до 10 мл наступає сліпота, а при вживані до 30 – 50 мл - смерть. Результати дослідження впливу даних спиртів на орган зору білих щурів ми представили в наукових публікаціях. Мета. Вивчити характер ультраструктурних змін внутрішнього зернистого шару (ВЗШ) зорової кори (ЗК) білих щурів після внутрішньочеревної ін’єкції (ВІ) суміші етилового та метилового спиртів. Матеріал і методи. Робота виконана на 30 дорослих білих щурах лінії Вістар масою від 250 г до 300 г, підрозділених на 2 групи: I-а – піддослідна, в якій щурам одноразово виконували ВІ суміші спиртів у співвідношенні 3:1 з дозою метанолу 0,75 г/кг маси тіла щура; II-а – контрольна, ВІ щурам 100 % метанолу в аналогічній дозі, що і у піддослідній групі. Маніпуляції на тваринах та їх евтаназія здійснювались відповідно до «Європейської конвенції про захист хребетних тварин, які використовуються для експериментальних та інших наукових цілей» (Страсбург, 1986). Вивчалась ультраструктура ВЗШ ЗК щурів за допомогою електронного мікроскопу ПЕМ-100-01 (Україна) в період від 1години 10 хвилин до 3 доби після ВІ спиртів. Результати. В період від 1 години 10 хвилин до 3 годин після ВІ суміші спиртів у ВЗШ ультраструктура нервових клітин (НК) практично не відрізняється від таких контрольної групи, лише в окремих із них на 3 годину спостереження відмічаються легкі явища хроматолізу. В даний період більш вразливими до дії суміші спиртів являються структури нейропіля. Для відростків гліальних клітин та нервових волокон (НВ), які розташовані, переважно, навколо капілярів, характерні елементи гідропічної дистрофії. Ультраструктура самих капілярів незмінена, тільки їх плазма крові підвищеної електронної щільності. В подальші строки (до 3 доби) в цитоплазмі гліальних клітин та їх відростків, в НВ набряк наростає і розповсюджується на більшу кількість вказаних структур з альтерацією частини мікротрубочок і нейрофіломентів, деструкцією крист мітохондрій. Хроматоліз в НК та явища гідропічної дистрофії гліальних клітин стають більш значними. На 3 добу глибина патологічних змін в ЗК характеризується осередковістю. Після ВІ метанолу ультраструктурні зміни в динаміці спостереження, починаючи з 1 години 10 хвилин, у ВЗШ ЗК проявляються в більшій мірі і стають більш глибокими, ніж після ВІ суміші спиртів. Таким чином, одноразова ВІ суміші спиртів викликає альтеративні зміни в структурах ВЗШ ЗК, починаючи з перших годин спостереження, явищами гідропічної дистрофії у НВ і гліальних клітинах, що веде до порушення проведення нервового імпульсу та транспорту поживних речовин до НК. В НК патологічні зміни проявляються на 1 добу спостереження, що, можливо, пов’язано із значним розвитком білок-синтезуючих процесів в них. Нами підтверджена захисна дія етилового спирту на структури ЗК. Однак, незважаючи на низький вміст метанолу в суміші спиртів, його токсична дія на досліджувані структури продовжується, що призводить до розвитку дистрофічно-деструктивних процесів в них в динаміці дослідження. Висновки. 1. Суміш етилового та метилового спиртів в дозі 0,75 г/кг маси тіла щура через 1 години 10 хвилин у ВЗШ ЗК щура викликає альтеративні зміни у відростках НК та гліальних, які оточують капіляри. В динаміці дослідження (до 3 доби) зміни прогресують із залученням тіл нервових та гліальних клітин. 2. 100 % метанол, в аналогічній дозі, у ВЗШ ЗК щура призводить до односпрямованих, але більш глибоких деструктивних змін, ніж суміш спиртів.