«Lag time» в диагностике ретинобластомы в Украине (клинические случаи) - Боброва, Надія Федорівна; Сорочинська, Тетяна Анатоліївна; Троніна, Світлана Альфредівна; Дембовецька, Ганна Миколаївна; Суходоєва, Олена Олександрівна; Левицький, Іван Михайлович; Трофімова, Наталя Борисівна (My University, 2014)
Вступ. «Lag time» (час запізнювання) — це проміжок часу між появою у дитини перших симптомів захворювання і встановленням правильного діа¬гнозу ретинобластоми. Мета роботи — представити характерні клінічні варіанти «lag time» в Україні та їх вплив на стадію ретинобластоми при первинному зверненні, тактику лікування і кінцевий результат. Матеріал і методи. З проаналізованих раніше 223 випадків «lag time» при ретинобластомі в Україні представлені 5характерних варіантів його прояву. Результати. Тривалий lag-time від 4-х до 14місяців, відзначений у чотирьох пацієнтів, був пов'язаний з неуважним ставленням батьків до спостережуваних симптомів, лікуванням нетрадиційними методами, неправильною діагностикою захворювання за місцем проживання, з відсутністю або неадекватним лікуванням. В результаті в інституті була діагностована далекорозвинута стадія ретинобластоми, єдиним методом лікування якої стала органоліквідуюча хірургія. При короткому lag-time у 1 дитини ретинобластома діагностована на ранній стадії, проведена комбінована терапія із збереженням ока і зору. Життя збережено двом дітям. Висновки. Програми з раннього виявлення ретинобластоми повинні включати інформування батьків та лікарів, що працюють з дитячим населенням, про симптоми захворювання і необхідність невідкладного звернення до спеціалізованого офтальмологічного центру для своєчасної діагностики та лікування.
«Lag time» in retinoblastoma diagnosis in Ukraine (clinical cases)
Keywords: ретинобластома; lag time; клинические случаи; клінічні випадки