ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РІВНЯ ЕКСПРЕСІЇ МАРКЕРА АКТИВАЦІЇ НЕЙТРОФІЛІВ СD 15 У ХВОРИХ НА УВЕАЛЬНУ МЕЛАНОМУ З РІЗНИМ РЕЗУЛЬТАТОМ ОРГАНОЗБЕРЕЖНОГО ЛІКУВАННЯ - Величко, Людмила Миколаївна; Богданова, Олександра Вікторівна; Науменко, Володимир Олександрович (My University, 2022)
Актуальність. Дослідження, що присвячені вивченню молекулярних механізмів протипухлинного захисту, залишаються актуальними, як з патогенетичної, так і з клінічної точок зору. Активовані нейтрофіли в периферичній крові онкологічних хворих стимулюють проліферацію та ангіогенез пухлинних клітин, що призводить до прогресування пухлинного процесу. Вивчення взаємозв'язку між рівнем експресії молекулярних маркерів активації нейтрофілів та прогресуванням пухлинного процесу може дозволити виділити ці молекули як предиктори прогресування пухлинного процесу. Мета. Вивчити динаміку експресії маркера активації нейтрофілів СD 15 у хворих на увеальну меланому з різним результатом органозбережного лікування. Матеріал і методи. Маркер активації нейтрофілів СD 15 визначався імуногістохімічним методом у хворих на увеальну меланому з різним результатом органозбережного лікування (вік 53±9 років) та у 22 здорових осіб контрольної групи (вік 51±10 років). Хворі були поділені на 2 групи. Першу групу склали пацієнти з регресією увеальної меланоми, формуванням рубця та збереженим оком протягом 2 років спостереження – 10 осіб. До другої групи увійшли пацієнти, у яких у процесі органозбережного лікування відзначалося продовжене зростання пухлини, з подальшою енуклеацією – 2 пацієнти. Імунологічні обстеження проводились у даних групах хворих із періодичністю 4 рази на рік. Результати. У хворих на увеальну меланому, у яких в процесі органозбережного лікування відзначалося продовжене зростання пухлини, з подальшою енуклеацією відзначений найвищий рівень експресії СD 15 на нейтрофілах 1197,6±340,9 кл/мкл, ніж у хворих з регресією увеальної крейди де він становив 498,3±118,28 кл/мкл, р<0,05 за критерієм Манна-Уітні, (n=10). У здорових осіб ці показники були значно нижчими і склали відповідно - 173,5±22,1 кл/ мкл, (n=22), р<0,05 за критерієм Манна-Уітні. Висновки. Проведені дослідження показали достовірно найвищий рівень експресії молекулярного маркера активації СD 15 на нейтрофілах хворих на увеальну меланому, у процесі лікування яких спостерігалося продовжене зростання пухлини, ніж у хворих з регресією пухлини. Подальше вивчення динаміки цього показника може бути актуальним для прогнозування результату лікування хворих з увеальною меланомою.