Клінічні та патоморфологічні зміни очей кроликів після одноразового внутрішньокамерного введення різних доз цитостатика мелфалану - Боброва, Надія Федорівна; Сорочинська, Тетяна Анатоліївна; Троніна, Світлана Альфредівна; Романова, Тетяна Вікторівна; Молчанюк, Наталія Іванівна; Братішко, Олександр Юрійович; Шилик, Аліна Володимирівна (My University, 2023)
Вступ. Останнім часом з’явились поодинокі дослідження спроб лікування ретинобластом з відсівами пухлини в камерну вологу шляхом внутрішньокамерної хімієтерапії (ВКХ). Однак, вплив цитостатика мелфалану на структури переднього сегмента ока (рогівку, райдужку, передню капсулу кришталика) досі невідомі, оскільки експериментальні дослідження не проводились. Мета роботи. Вивчення в експерименті зміни структур переднього сегмента ока кроликів після введення в передню камеру різних концентрацій алкілувального цитостатика мелфалану. Матеріал та методи. Експериментальні дослідження проводилися на базі віварію ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» на 22 очах 12 статевозрілих кроликів породи шиншила одного віку (від 5 місяців до 6 місяців) та ваги – від 2,5 кг до 3 кг, які утримувалися в окремих клітках в стандартних умовах. Результати. Після ін’єкції мелфалану у дозі 5 мкг зміни в рогівці та райдужці були зворотними, а кришталик залишався прозорим. Зі збільшенням дози (10, 15, 20 мкг) та строків (до 1 місяця і 3 тижнів) дегенеративні зміни в частині клітин райдужки були незворотними; також формувалась передньокапсулярна катаракта; рогівка та волога передньої камери залишались інтактними. Збільшення дози до 20 мкг навіть при однократній внутрішньокамерній ін’єкції призводило до розвитку задніх синехій з депігментацією райдужки та передньокапсулярної катаракти. Висновки. Клінічна та ультраструктурна реакції тканин переднього сегмента ока при внутрішньокамерному введенні цитостатика мелфалану залежала від величини введеної дози та строків спостереження. Після припинення токсичної дії препарату ультраструктура більшості клітин досліджуваних тканин зберігала здатність до відновлення.
Clinical and pathomorphological changes in the rabbit retina after an injection of various doses of the cytostatic melphalan
Keywords: внутрішньокамерна хімієтерапія; патоморфологічні зміни; мелфалан; сітківка; цитостатики; ретинобластома; хімієтерапія; внутрішньоочна пухлина