Порівняльна характеристика регіонарної гемодинамики при невриті зорового нерву і передньої ішемічної нейропатії зорового нерву - Храменко, Наталія Іванівна; Коновалова, Наталія Валеріївна (My University, 2024)
Актуальність. Передня ішемічна нейропатія зорового нерва та неврит зорового нерва (папіліт) є найбільш поширеними причинами одностороннього набряку диска зорового нерва. Вони часто мають схожі клінічні профілі, і їх може бути важко диференціювати за клінічними ознаками під час первісного прояву. Такий клінічний прояв часто ускладнює диференціальну діагностику двох абсолютно різних нозологічних форм, для яких потрібний і різний підхід до терапії Мета вивчити особливості стану та провести порівняння показників регионарної гемодинамики ока, отриманих методом реоофтальмографії та мозку - методом реоенцефалографії, у хворих на НЗН з його наслідками та ПІНЗН. Матеріал і методи. Обстеження на основі лабораторії функціональних методів дослідження органу зору ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМНУ» пройшли пацієнті, яки складали кілька груп. 1 група – 27 хворих (35 очей) з гострим ідіопатичним невритом зорового нерва (НЗН), який клінічно визначався у вигляді папіліту, 2 група – 7 хворих (13 очей) з ЧАЗН як наслідок НЗН. 3 група 13 хворих з гострою ПІНЗН (25 очей), 4 група 40 хворих з хронічною ПІНЗН (71 око), 5 група – контрольна група, яку склали 28 здорових волонтерів. Дослідження гемодинаміки ока та головного мозку за методом реоофтальмограії (РОГ) та реоенцефалографії РЕГ виконували на комп’ютерному реографічному комплексі (Реоком, Україна, м. Харків). Використовували показники: об’ємного пульсового кровонаповнення ока за реографічним коефіцієнтом RQ (‰), тонічних властивостей великих судин ока – α1/Т(%), і дрібних судин ока – α2/Т(%),швидкість об’ємного кровотоку ока – V (Ом/с). Для судин головного мозку: відносний реографічний індекс РІ (Ом), тонус великих (показник α (%)) та дрібних судин (ДКІ (%) – дикротичний індекс, ДСІ (%) – діастолічний індекс). Результати. Фактор діагнозу відіграє значну роль у аналізованих групах хворих для значень показника об’ємного пульсового кровонаповнення ока (F=6,7, p=0,00), тонусу великих внутрішньоочних судин (F=28,7, p=0,00), дрібних внутрішньоочних судин (F=13,5, p=0,00), швидкості об’ємного кровонаповнення (F=9,4, p=0,00). При гострому перебігу невриту зорового нерва (НЗН) та передньої ішемічної нейропаті (ПІНЗН) об’ємне пульсове кровонаповнення за показником RQ вище на 60% (р=0,00) у хворих з НЗН, ніж при ПІНЗН. Швидкість кровонаповнення V (Ом/с) при гострому перебігу НЗН у 2,28 рази (р=0,001) вище, ніж при гострій ПІНЗН. Тонус дрібних судин ока при гострому перебігу НЗН вище на 17,5%. ніж при гострої ПІНЗН. Тонус судин головного мозку при ПІНЗН вище за норму у середньому на 34% (р=0,003) за гострим перебігом та на 39% (р=0,003)за хронічним перебігом хвороби. НЗН відзначається нормальним тонусом великих судин головного мозку. Тонус дрібних судин у хворих НЗН в порівнянні з гострою ПІНЗН вище на 77,7 % за показником ДКІ та на 62,1% за показником ДСІ. Висновок. Запропоновано застосування показника об’ємного кровонаповнення ока RQ, швидкісті об’ємного пульсового кровонаповнення V (Ом/с), показника тонуса великих судин ока α1/T (%) для диференціальної діагностики таких нейропатій зорового нерву як НЗН та ПІНЗ при гострому перебігу хвороб.
Comparative characteristics of regional hemodynamics in optic nerve neuritis and anterior ischemic optic nerve neuropathy