Особливості факоемульсифікації з фемтосекундним супроводом у хворих на синдром Марфана - Дмитрієв, Сергій Костянтинович; Лазарь, Юрій Михайлович; Гриценко, Яків Анатолійович; Супрун, Олександр Олександрович (My University, 2021)
Хірургічне лікування проводили пацієнтці 21 року з синдромом Марфана з ектопією кришталика. За допомогою фемтосекундного лазера «LensХ» виконали передню капсулотомію ектопірованного кришталика. Для стабілізації та центрації капсулярного мішка використовували внутрікапсульне кільце, пристрій для фіксації капсулярного мішка Кондратенко-Сергієнко з шовною фіксацією до склери швом РC 9/0. М’яка моноблочна інтраокулярна лінза була імплантована внутрікапсульно. Гострота зору оперованого ока на наступний день після операції склала 0,9. Використання даної хірургічної тактики з фемтосекундним супроводом і застосуванням додаткових фіксуючих пристроїв дозволяє стабілізувати і центрувати капсулярний мішок і досягти високого оптичного і функціонального результату.