Прогнозирование эффективности органосохраняюшего лечения больных увеальной меланомой при помощи молекулярных маркеров активации лимфоцитов - Величко, Людмила Миколаївна; Малецький, Анатолій Парфентійович; Віт, Валерій Вікторович; Богданова, Олександра Вікторівна (My University, 2015)
Вступ. Одним з підходів до прогнозування результату органозберiгаючого лікування є вивчення рівня експресії молекулярних маркерів активації лімфоцитів. Зміна рівня експресії рецепторів на поверхні клітини відображає процеси, що відбуваються в організмі. Мета дослідження — вивчення можливості прогнозування ефективності органозберiгаючого лікування за допомогою молекулярних маркерів активації лімфоцитів. Матеріал і методи. У 150 хворих увеальною меланомою проведено дослідження рівня експресії CD54+ та CD95+ на лімфоцитах периферичної крові гістоімуноцитохімічним методом. I група (116 пацієнтів) — хворі з регресією увеальної меланоми після фотокоагуляції та ?-терапії; II група (34 пацієнта) — хворі з прогресивним ростом пухлини і подальшим видаленням ока. Результати дослідження. Проведення ROC аналізу для оцінки інформативності предикторної можливості молекулярних маркерів CD54+та CD95+ дозволило визначити рівні даних маркерів, за допомогою яких можливо прогнозування результату органозберігаючого лікування. Визначені порогові значення абсолютного рівня експресії CD54+ (вище 171 кл/мкл) та CD95+ (вище 282 кл/мкл), а також відносного рівня CD54+ (вище 19%) та CD95+ (вище 18%), які дозволяють прогнозувати регресію меланоми у 77,2% випадків. Експресія CD54+ та CD95+ нижче цього рівня дозволяє прогнозувати подальший рост пухлини у 70,5% випадків. Висновок. Визначення рівня експресії молекулярних маркерів CD54+ та CD95+ в периферичній крові хворих на увеальну меланому може бути використано для прогнозування результату органозберігаючого лікування та життєвого прогнозу для таких хворих.
Prediction the results of ablative treatment in patients with uveal melanoma using molecular markers of lymphocyte activation
Keywords: увеальная меланома; молекулярные маркеры активации лимфоцитов; прогнозирование результата лечения; увеальна меланома; молекулярні маркери активації лімфоцитів; прогнозування результату лікування