Аналіз мікрорухів очей під час тесту на утримання погляду у дітей віком 6–13 років з ретинопатією недоношених після лазерної коагуляції з використанням технології айтрекінгу - Артамонов, Олександр Олександрович; Кацан, Сергій Володимирович (My University, 2026)
Мета. Виявити особливості мікрорухів очей під час тесту на утримання погляду у дітей віком 6–13 років з ретинопатією недоношених після лазерної коагуляції з використанням технології айтрекінгу. Методи. Досліджено 125 дітей. У дослідженні використано айтрекер EyeLink 1000 Plus® (SR Research Ltd. ®, Канада) з частотою запису 2000 Гц. Учасники виконували фіксаційне завдання: протягом 10 секунд потрібно було утримувати погляд на центральному зоровому стимулі у вигляді круглої крапки без зміни положення мішені. Дослідження було запрограмовано у програмі Experiment Builder, а обробку отриманих даних проводили за допомогою програмного забезпечення Data Viewer®. Результати. У тесті на утримання фіксації виявлено значущі міжгрупові відмінності за двома показниками. Середня амплітуда сакад була нижчою у дітей з ретинопатією недоношених після лазерної коагуляції (2,72±1,63°) порівняно з контрольною групою доношених дітей з еметропією (4,61±2,20°; p<0,05). Середній діаметр зіниці також був меншим у дітей після лазерної коагуляції — 1269 ум. од., міжквартильний інтервал (1009–1443 ум. од.) відносно контрольної групи — 1987 ум. од., міжквартильний інтервал (1713–2325 ум. од.); p<0,05. Висновки. Встановлено, що у дітей із ретинопатією недоношених після лазерної коагуляції при виконанні завдання на утримання фіксації виявлено зменшення середньої амплітуди сакад у 1,7 раза порівняно з доношеними дітьми з еметропією, що відповідає зниженню приблизно на 41,0% (p<0,05). Середній діаметр зіниці в цій групі був меншим у 1,6 раза, або приблизно на 36,1% порівняно з контрольною групою (p<0,05). Ці результати свідчать про довгострокові зміни зорової системи, що можуть впливати на контроль фіксації та вегетативну регуляцію.
Eye tracking-based analysis of eye micromovements during a static fixation task in 6- to 13-year-old children who have undergone laser photocoagulation for retinopathy of prematurity
Keywords: ретинопатія недоношених; сітківка; айтрекер технологія; рухи очей; сакади; діти; лазерна коагуляція; міопія високого ступеня