Стан тіолової системи в рогівці при експериментальному кератиті на фоні розвитку діабету - Дрожжина, Галина Іванівна; Жмудь, Тетяна Михайлівна (My University, 2016)
Актуальність. Проведення досліджень відносно проблеми патологічних станів тканин поверхні очного яблука на сьогоднішній день залишається актуальним. Мета. Вивчити стан окисно-відновних потенціалів тіолової системи в рогівці при експериментальному кератиті на тлі розвитку діабету. Матеріал та методи. Для проведення експериментів було використано 52 кролика, які були розділені на три групи: перша – контрольна група (8 кроликів), друга – дослідна група, тварини з кератитом (23 кролика), третя – дослідна група, тварини з кератитом в умовах стрептозотоцинового діабету (21 кролик). У тканині рогівки визначали визначення відновленого і окисленого глутатіону. Результати. В результаті проведених досліджень було встановлено, що рівень відновленого глутатіона в рогівці при кератиті і модельованому стрептозотоциновому діабеті знижувався в більшій мірі порівняно з даними, коли кератит викликали у тварин без діабету. Так, в 1 строк зниження склало 11,4%, в 2 строк – 18% (р<0,05), в 3 строк – 25,5 % (р<0,05). В усі строки спостереження у тварин з кератитом в умовах розвитку діабету відмічається підвищення концентрації окисленого глутатіона, в порівнянні з групою тварин з кератитом без діабету. Так, в 1 строк збільшення складало – 7,1 %, в 2 строк – 10,1 %, в 3 строк – 20,0 %. Висновки. Узагальнюючи отримані дані по вивченню стану окисно–відновних потенціалів тіолової системи в рогівці при експериментальному кератиті на фоні розвитку діабету, необхідно відмітити значне порушення відновленого потенціалу глутатіонової системи в тканині рогової оболонки. В цих умовах при кератиті на фоні діабету це порушення мало більш різкий характер, ніж у тварин з кератитом без діабету.