Застосування факоемульсифікації у хворих на астигматизм - Дмитрієв, Сергій Костянтинович; Лазарь, Юрій Михайлович; Гриценко, Яків Анатолійович; Супрун, Олександр Олександрович; Кондратьєва, Євгенія Іванівна (My University, 2021)
Метою дослідження було вивчити ефективність факоемульсифікації з імплантацією торичних інтраокулярних лінз для корекції астигматизму рогівки. Під наглядом перебувало 24 хворих (36 очей) на астигматизм рогівки від 1 дптр до 4,0 дптр і початкову вікову катаракту. Всім хворим була виконана факоемульсифікація (ФЕ) з імплантацією торичних ІОЛ з використанням навігаційної системи «VERION». У 98% випадків сфероеквівалент рефракції очей у хворих через 1 місяць після операції знаходився в діапазоні від -0,5 Дптр. до +0,5 Дптр. (-0,32 + 0,19 Дптр.). Астигматичний компонент рефракції не перевищував 0,5 + 0,14 Дптр. Використання ФЕ з імплантацією торичних ОІЛ в комплексі з цифровою навігаційною системою «VERION» дозволило з високою ефективністю коригувати астигматизм у хворих.