Ризик погіршення зорових функцій у хворих на вторинну неоваскулярну глаукому з синехіальним закриттям іридокорнеального кута після діодної транссклеральної циклофотокоагуляції - Гузун, Ольга Володимирівна; Насінник, Ілля Олегович (My University, 2025)
Мета. Оцінити ризик погіршення зорових функцій у хворих на вторинну неоваскулярну глаукому (НВГ) на фоні діабетичної ретинопатії (ДРП) та оклюзії вен сітківки (ОВС) в довгостроковому періоді після діодної транссклеральної циклофотокоагуляції (ТСК ЦФК), яка була виконана в різні терміни від синехіального закриття іридокорнеального кута. Матеріал та методи. В дослідженні спостерігалося 209 пацієнтів (209 очей), хворих на вторинну НВГ внаслідок ДРП та ОВС. У всіх пацієнтів НВГ супроводжувалась активною неоваскуляризацією та різними термінами закриття іридокорнеального кута. ВОТ склав 36,0 (33; 40). МКГЗ становила 0,03 (0,02; 0,06). Передопераційно панретинальна лазерна коагуляція (ПРЛК) сітківки та антиангіогенна терапія були проведені у 38% хворих. Всім проводилася модифікована діодна ТСК ЦФК. Успіх лікування (група з покращенням/без змін) визначався через 12 місяців спостереження при досягненні післяопераційного ВОТ ≤ 21 мм рт. ст. та збереженні/покращенні МКГЗ, стабілізації/зниженні порогу електричної чутливості зорового нерва за фосфеном (ПЕЧф), а також відсутності очного болю. Результати. Через 12 місяців у 146 (70%) пацієнтів було визначено покращення/стабілізація МКГЗ до 0,06 (0,03; 0,1) p<0,001, на цих очах спостерігався регрес неоваскуляризації райдужки/іридокорнеального кута, на 47% очей була передопераційно проведена ПРЛК та антиангіогенна терапія. Регресія Кокса визначила, що ймовірний ризик погіршення МКГЗ протягом 12 місяців становив HR 1,1 [95% ДІ 0,7; 1,73] після проведення ТСК ЦФК через 6 тижнів після синехіального закриття іридокорнеального кута, та через 14 тижнів — HR 4,6 [95% ДІ 2,8; 7,7] у пацієнтів без ПРЛК та антиангіогенної терапії, проти 1,09 раза (HR 1,09 [95% ДІ 0,6; 1,97] з попередньо проведеною ПРЛК сітківки та антиангіогенною терапією. Висновок. У пацієнтів із вторинною НВГ внаслідок ДРП та ОВС з активною неоваскуляризацією і закриттям іридокорнеального кута проведення ранньої (до 6 тижнів) ТСК ЦФК та передопераційне проведення ПРЛК сітківки та антиангіогенної терапії дозволяє значно знизити ймовірний ризик погіршення показника МКГЗ при спостереженні протягом 12 місяців.
Risk of visual impairment in patients with neovascular glaucoma and synechial closures of the iridocorneal corner after double transscleral cyclophotocoagulation
Keywords: сітківка; цукровий діабет 2 тип; оклюзія вен сітківки; неоваскулярна глаукома; іридокорнеальний кут; транссклеральна циклофотокоагуляція