Температура і густина теплового потоку поверхні очей пацієнтів з діабетичною ретинопатією - Пасєчнікова, Наталія Володимирівна; Науменко, Володимир Олександрович; Задорожний, Олег Сергійович; Храменко, Наталія Іванівна; Назаретян, Рудольф Едуардович; Мирненко, Валерія Вікторівна; Кустрин, Тарас Богданович; Король, Андрій Ростиславович (My University, 2021)
Актуальність. Особливості теплових процесів в організмі хворих на цукровий діабет, в тому числі органу зору, в даний час залишаються недостатньо вивченими. Мета. Вивчити показники температури і густини теплового потоку (ТП) поверхні очей пацієнтів з діабетичною ретинопатією. Матеріал і методи. Під спостереженням знаходилися 62 пацієнта (123 ока) з діабетичною ретинопатію (ДР). Діагноз непроліферативної стадії ДР був встановлений у 28 хворих (55 очей), а проліферативної стадії - у 34 хворих (68 очей). Всім хворим було виконано термометрію зовнішньої поверхні рогівки і теплометрію (вимірювання густини ТП) ока. В Інституті термоелектрики НАН та МОН України в рамках договору про співробітництво з ДУ «Інститут очних хвороб та тканинної терапії ім. В. П. Філатова НАМН України» було розроблено багатоканальний термоелектричний прилад для епібульбарної термометрії та теплометрії. У всіх хворих з непроліферативною стадією ДР виконувалася реоофтальмографія (РОГ). Результати. Густина ТП очей з непроліферативною стадією ДР виявилася вище (7,3 ± 2,1 мВт/см2) в порівнянні з проліферативною стадією - 6,2 ± 1,6 мВт/см2 (р=0,002). Показники температури рогівки очей з непроліферативною стадією ДР (34,7 ± 1,3° С) значуще не відрізнялись від показників очей з проліферативною стадією (34,8 ± 1,3° С; р = 0,8). Було відзначено позитивний кореляційний зв’язок (r = 0,7; p = 0,000) між густиною ТП і показниками реографічного коефіцієнту (2,4 ± 1,3 ‰) очей пацієнтів з непроліферативною стадією ДР за даними РОГ. Було виявлено залежність густини ТП очей у пацієнтів з ДР від віку. Висновки. Попередні результати свідчать про те, що показники густини ТП поверхні очей більш повно відображають стан теплообміну ока у порівнянні з температурою рогівки у хворих на діабетичну ретинопатію. Потрібні подальші дослідження для оцінки діагностичної значимості нового способу реєстрації густини ТП на поверхні ока.