Случай лечения больного с транссудативной отслойкой пигментного эпителия сетчатки при возрастной дегенерации макулы - Невська, Алла Олександрівна; Король, Андрій Ростиславович (My University, 2014)
Вступ: трансудативне відшарування пігментного епітелію сітківки є одним із проявів вікової дегенерації макули. На сьогоднішній день не існує ефективних методів лікування трансудативного відшарування пігментного епітелію сітківки. Мета: представити клінічний випадок лікування хворого з транссудатив-ним відшаруванням пігментного епітелію сітківки при віковій дегенерації макули за допомогою субтенонового введення тріамцінолону ацетоніду у вигляді монотерапії. Матеріал та методи: візометрія, офтальмоскопія, флюоресцентна ангіо¬графія, оптична когерентна томографія. Результати: виконано однократне введення тріамцінолону ацетоніду у субтеноновий простір хворому віковою дегенерацією макули з трансуда-тивним відшаруванням пігментного епітелію сітківки. Відбулось повне прилягання відшарування пігментного епітелію сітківки. Рецидиву відша¬рування пігментного епітелію сітківки впродовж 1 року не спостерігалось. Заключення: субтенонове введення тріамцінолону ацетоніду у вигляді моно-терапії може застосовуватись для лікування пацієнтів з трансудативним відшаруванням пігментного епітелію сітківки при віковій дегенерації макули.
The case of treatment of the patient with transsudative detachment of the retinal pigment epithelium in age-related macula degeneration
Keywords: возрастная дегенерация макулы; отслойка пигментного эпителия сетчатки; триамцинолона ацетонид; вікова дегенерація макули; відшарування пігментного епітелію сітківки; триамцинолона ацетонід