Структурні та функціональні зміни зорового аналізатора у передчасно народжених дітей - Бойчук, Ірина Михайлівна; Адаховська, Анастасія Олексіївна; Заічко, Катерина Сергіївна; Кацан, Сергій Володимирович (My University, 2021)
Актуальність. Аметропії і косоокість найбільш поширена патологія органу зору серед недоношених дітей. Мета – вивчити структурні та функціональні зміни зорового аналізатора у передчасно народжених дітей з і без ретинопатії недоношених. Матеріал і методи. У віці 4-6 років було оглянуто 56 дітей (112 очей), які народилися раніше 35 тижня та з вагою менше 2500 грамів. Всім дітям проводилося офтальмологічне обстеження, яке включало візометрію за таблицями Орлової Е. М., Сивцева Д. А., по кільцях Ландольта, оцінку положення очних яблук, обсягу рухів, фіксації погляду, вимір кута косоокості за Гіршбергом, авторефрактокератометрію в природніх умовах і на фоні циклоплегії або скіаскопію/ретиноскопію для уточнення клінічної рефракції ока, оцінку стереозору за допомогою тесту Ланга II та Titmus Stereofly. Для статистичних розрахунків використовувалася програма STATISTICA 8, розраховувався критерій Мак Немара. Кількісні дані представлені у вигляді середнього значення зі стандартним відхиленням (M + SD) з визначенням рівня значущості відмінностей (р). Результати. Середній гестаційний вік та маса тіла при народженні в групі недоношених дітей без ретинопатії недоношених (РН) становить 32,00±3,58 тижні і 1553±431 г, в групі недоношених дітей з РН після ЛКС - 28±4,18 тижні і 1291±303 г. Середній вік на момент обстеження в групі недоношених дітей без РН становив 5,4±0,59 років, в групі недоношених дітей з РН після ЛКС – 5,6±0,41 років. Серед недоношених дітей без РН гострота зору становила в середньому 0,8±0,5; гіперметропічна рефракція +1,5±0,5 Д реєструвалася у 84,6%, міопічна рефракція < -3,0 Д – в 15,4 %, астигматизм < 2,0 Д – в 21,5%. Згідно тесту Titmus Stereofly поріг СЗ у 76,2% дітей відповідав 100-105 кут. с, у 20% – 100 кут. с., у 3,8% – не вдалося визначити. За тестом Ланга II у 80,4% дітей поріг СЗ становив 100-105 кут. с., у 15,8% – 800-1800 кут. с., у 3,8% – пороги СЗ не визначались. Серед недоношених дітей з РН після ЛКС гострота зору становила в середньому 0,42±0,2; гіперметропічна рефракція +1,5±0,5 Д реєструвалася у 13,3%, гіперметропічна рефракція > 4,0 Д – у 13,3%, міопічна рефракція < -3,0 Д – у 53,5%, від - 3,0 до -6,0 Д - у 13,3%, від -6,0 до -10,0 Д – у 6,6%, астигматизм > 2,0 Д – у 18,3%. Поріг СЗ за тестом Titmus Stereofly та Ланга II у 35% складав 800-1800 кут. с., у 26,8% – 102,5 кут. с., у 38,8% пороги СЗ не визначались. Висновки. Встановлено, що недоношені діти без РН до 6-ти років в 84,6% випадків мають гіперметропічну рефракцію слабкого ступеня, астигматизм < 2,0 Д визначається у 21,5%, мають нормальну гостроту зору - 0,8±0,5 і нормальні пороги стереозору по тесту Titmus Stereofly в 76,2% випадків, а по тесту Ланга II у 80,4%. Виявлено, що недоношені діти з РН, яким була проведена ЛКС, до 6-ти років в більшості випадків мають міопію слабкого ступеня (53,5%), астигматизм > 2,0 Д (18,3%), знижену гостроту зору з корекцією - 0,42±0,2, а також знижену стереофункцію у 35% і порушену у 38,8% дітей, що свідчить про недорозвинення зорового аналізатора.