Застосування мікроімпульсної лазерної трабекулопластики (577 нм) при первинній відкритокутовій глаукомі - Насінник, Ілля Олегович; Задорожний, Олег Сергійович; Кустрин, Тарас Богданович; Король, Андрій Ростиславович (My University, 2023)
Мета. Оцінити можливість застосування мікроімпульсної трабекулопластики лазером з довжиною хвилі 577 нм у хворих на первинну відкритокутову глаукому. Матеріал та методи. Проводилося ретроспективне дослідження результатів лікування пацієнтів з первинною відкритокутовою глаукомою, які отримали мікроімпульсну лазерну трабекулопластику в Відділенні лазерної мікрохірургії захворювань ока ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН України» (м. Одеса) та Очному центрі лікарні Св. Луки (м. Кропивницький) з 2017 по 2023 рік. Критеріями відбору пацієнтів були наявність первинної відкритокутової глаукоми та відсутність компенсації внутрішньо очного тиску (ВОТ) при застосуванні медикаментозної терапії на одному оці. В цьому оці було виконано мікроімпульсну лазерну трабекулопластику. Лазерне втручання проводили однократно жовтим лазером 577 нм (Supra, Quantel Medical, Cedex, Франція); контактна лазерна лінза Ocular Three Mirror Universal Laser (Ocular Instruments, США); потужність 600 мВт, розмір плями 200 мкм, час експозиції 0,3 с, робочий цикл 15%. Порівнювали рівень внутрішньоочного тиску до проведення втручання, через 2 тижня і 12 тижнів, а також режим медикаментозної антиглаукомної терапії до і після лазерного втручання. Результати. Під спостереженням було 33 пацієнта (33 ока). Середній ВОТ перед проведенням лазерного втручання становив 29,3±3,6 мм рт. ст. Середній ВОТ через 2 тижня був 26,7±3,2 мм рт. ст. і 12 тижнів - 23,5±3,4 мм рт. ст. При чому у 29 пацієнтів (88%) середній ВОТ через 2 тижня і 12 тижнів становив 24,2±3,1 та 19,1±2,8 мм рт.ст., відповідно. Зниження середнього ВОТ після мікроімпульсної лазерної трабекулопластики був статистично значимим (P <0,001). У 4 пацієнтів (12%) середній ВОТ перед проведенням лазерного втручання становив 27,2±2,5 мм рт. ст., через 2 тижня відмічалося підвищення ВОТ до 29,8±4,2 мм рт. ст., а через 12 тижнів - 26,9±3,4 мм рт. ст. без статистично значущої різниці (Р>0,05). У всіх випадках кількість препаратів від глаукоми та режим застосування до і після проведення лазерного втручання не змінювався. Висновок. Мікроімпульсна лазерна трабекулопластика (довжина хвилі 577 нм) в проведеному дослідженні в 88 % призводила до компенсації ВОТ у пацієнтів з первинною відкритокутовою глаукомою протягом періоду спостереження 12 тижнів і при збереженні режиму закапування антиглаукомних препаратів.