Запальні захворювання зорового нерва - Коновалова, Наталія Валеріївна (My University, 2021)
Впродовж останнього десятиріччя ХХ століття з ініціативи Американської академії неврології було проголошено декадою мозку. Відзначається зростання судинної і запальної патології за рахунок молодого віку (30-44 років) і середнього (45-59 років) віку. Неврит (запалення) зорового нерва (оптичний неврит, зоровий неврит) - це гостре захворювання, що виявляється запаленням зорового нерва. Перші ознаки можуть з’явитися несподівано і різко. Зазвичай процес починається зі зниження гостроти зору або болю в області очниці. Залежно від того, яка частина зорового шляху вражена, розрізняють неврит ретробульбарний і інтрабульбарний. Інтрабульбарний (істинний) неврит, коли запальний процес зачіпає зоровий нерв і диск зорового нерва всередині орбіти; ретробульбарний неврит, коли запалення зосереджено за очним яблуком і вражає осьовий жмуток нервових волокон. Він часто зустрічається в поєднанні з неврологічними хворобами, що характеризуються демієлінізація. Більшість із цих захворювань веде до атрофії зорового нерва — загибелі гангліонарних клітин та аксонів і, як наслідок, втрати зору. Клінічна картина і симптоми. Інтрабульбарний і ретробульбарний неврити мають відмінності в клінічній картині. Інтрабульбарний неврит: інфекція або токсини проникають через склоподібне тіло і в зоровий нерв. У пацієнта порушуються механізми світловий адаптації, розпізнавання контрастів. Багато пацієнтів відзначають постійне миготіння «спалахів», «блискавок» та «мушок» перед очима, особливо при фізичних навантаженнях. У деяких випадках ефекти виникають і пропадають раптово. Диск зорового нерва не має чітких контурів, він гиперемирований, набряклий, біля нього відзначаються крововиливи. Невральний обідок потоншений, нерівномірний. Такі прояви хвороби спостерігаються ще 3-5 тижнів, а потім відбувається поліпшення. Інтрабульбарне запалення може вражати зоровий нерв як повністю, так і його окрему частину. На часткове ураження вказує поява в поле зору пацієнта сліпих ділянок – клиновидних округлих і аркоподібних. Вони бувають центральними і парацентральними. При тотальному запаленні є ймовірність настання сліпоти. Ретробульбарний неврит Помітні офтальмологу при огляді зміни з’являються не раніше 3 тижнів. У пацієнта відзначається порушення колірного відчуття і розлади фотопіческого реакцій зіниці, що виражається як затримка звуження зіниці на світло. Ретробульбарне запалення має ще одну класифікацію. Це захворювання може бути таких форм: Аксіальним – пошкоджується центр зорового нерва. Трансверзальним – запалення починається на периферії, а потім вражає всі тканини. Периферичний – уражається оболонка зорового нерва, а потім і всі тканини. Серед трьох перерахованих вище форм найбільш складною є трансверзального, так як її прогресування загрожує настанням у пацієнта сліпоти, іноді незворотною. Як і будь-яке інше захворювання, ретробульбарне запалення може протікати гостро, а може мати хронічний перебіг. Багато в чому результат патології залежить від того, коли було виявлено захворювання і розпочата протизапальна терапія, а також від протікання недуги. У чверті хворих трапляється рецидив невриту зорового нерва, причому патологія може локалізуватися в будь-якому оці. Зір може спонтанно повертатися через 2-3 міс. Лише у 3% хворих воно не відновилося повністю і становить менше, ніж 0,1. Неврит зорового нерва – серйозне і небезпечне захворювання, яке потребує довгого і своєчасного лікування. Чим раніше хворий отримає терапію, тим у нього більше шансів повернути зір і позбутися від дефектів полів зору. хвороба не завжди має інфекційну етіологію. Неврит зорового нерва може розвиватися у людей з демієлінізуючими захворюваннями, паразитарними або глистовими інвазіями, порушенням обміну речовин, травмами очного яблука, або орбіти. Хвороба може виникнути внаслідок інтоксикації, вакцинації або вже після перенесених вірусних інфекцій. Хронічна форма більш небезпечна, так як після проведення лікування чіткість зору повернути неможливо. На відміну від ішемічного невриту, бульбарний вражає групу молодих людей (20-40 років).