Анатомічні та функціональні результати хірургічного лікування ідіопатичних розривів макули із застосуванням класичної та фовеозберігаючої технік видалення внутрішньої межової мембрани - Розанова, Зоя Анатоліївна; Уманець, Микола Миколайович; Храменко, Наталія Іванівна; Невська, Алла Олександрівна; Буаллагуі, Інес (My University, 2023)
Мета: порівняти ефективність фовеозберігаючої та класичної методик видалення внутрішньої межової мембрани (ВММ) у хірургічному лікування ідіопатичних розривів макули (ІРМ) за частотою й профілем закриття ІРМ і кінцевою гостротою зору. Матеріал і методи. У ході вітректомії в частини хворих видаляли ВММ навколо розриву за класичною методикою, а в інших формувався темпоральний клапоть ВММ, який не доходив до краю макулярного отвору, загортався та фіксувався на отворі, газова ендотампонада була 20% SF6 або 15% С3F8. У післяопераційний період оцінювали профіль закриття ІРМ, у термін 1 і 3 місяці після операції вимірювали товщину зовнішніх, внутрішніх шарів сітківки й шару нервових волокон у зоні макули. Результати. Прооперовано 71 око в 70 пацієнтів (15 чоловіків, 55 жінок), вік – 65,7 (SD 6,8) року, термін існування розриву – 3,0 місяця (Median (Qlow-QUp) 1,0–6,0), максимальна коригована гострота зору (МКГЗ) до операції – 0,19 (SD 0,16). 34 ока прооперовано за класичною методикою, 37 очей – за фовеозберігаючою методикою, за вихідним станом групи не різнилися. Закриття макулярного отвору отримано після першого втручання у 88,2% прооперованих за класичною методикою, 89,2% прооперованих за фовеозберігаючою методикою (у групі фовеозберігаючої методики із 17 очей із тампонадою 20% SF6 ІРМ не закрився на 4 очах, із 20 очей з тампонадою 15% С3F8 ІРМ закрився на 20 очах). Правильний профіль закриття отримано в 47% прооперованих за класичною методикою та 64% прооперованих за фовеозберігаючою методикою, відповідно, (МКГЗ) становила (Median(Qlow-QUp)) 0,43 (0,35–0,6) і 0,55 (0,35–0,7) (р=0,039). Дисперсійний аналіз виявив, що тип операції (1) і профіль закриття ІМР (2) суттєво впливають на післяопераційну МКГЗ F1=5,06 (p=0,027), F2=7,9 (p=0,0001). Виявлено зменшення загальної товщини сітківки у віддаленому періоді (3 місяці порівняно з 1 місцем після операції) у центральному секторі в обох групах, у групі класичної методики пілінгу ВММ значущо витончилися як зовнішній, так і внутрішній шари сітківки, у групі фовеозберігаючої методики значущих пошарових змін не виявлено. Висновок. Фовеозберігаюча методика пілінгу ВММ є ефективним методом оперативного лікування ІРМ, а в разі використання ендотампонади 15% С3F8 дає змогу досягти закриття розриву макули в 100% випадків після першого втручання.
Anatomical and functional outcomes of idiopathic macular hole surgery with fovea-sparing versus conventional internal limiting membrane peeling
Keywords: сітківка; скловидне тіло; ідіопатичні розриви макули; внутрішня межова мембрана; вітректомія; оптична когерентна томографія-ангіографія; фовеозберігаюча методика