Основні аспекти травматичних пошкоджень очей в умовах війн та військових конфліктів - Красновид, Тетяна Андріївна; Асланова, Вероніка Сергіївна; Бондар, Наталія Ігорівна (My University, 2020)
Представлені в огляді дані літератури свідчать про те, що в зв’язку із застосуванням у сучасних війнах та військових конфліктах високоруйнівних видів зброї частота і тяжкість пошкоджень очей в історичному аспекті постійно зростає. Однією з найчастіших причин травматичного пошкодження мозку та очей, що порівняно з органами грудної та черевної порожнин, зазвичай, менш захищені, є вибухова хвиля. Для травматичних пошкоджень очей властивий мінно-вибуховий двосторонній характер пошкоджень одночасно кількох структур ока, наявність внутрішньоочних сторонніх тіл, комбінованих та супутніх пошкоджень порівняно з монокулярним ураженням окремих структур ока без супутніх та комбінованих пошкоджень в мирний час. Серед оперативних втручань велику питому вагу становлять вітреоретинальні втручання. Постраждалих при медичному сортуванні слід направляти безпосередньо в лікувальні заклади, оснащені відповідним обладнанням і кадрами, які володіють методиками оперативних втручань на передньому і задньому сегментах ока. Запорукою успішних результатів лікування травматичних пошкоджень очей, отриманих у бойових умовах, є своєчасне проведення первинної хірургічної обробки та вітреоретинального втручання, плідне співробітництво військових і цивільних медиків.
Main aspects of traumatic eye injures during wars and military conflicts
Keywords: травматичні пошкодження ока; війна; військові конфлікти; огляд