Спосіб патогенетичного лікування нейротрофічної кератопатії - Гайдамака, Тетяна Борисівна; Веліксар, Тетяна Анатоліївна; Дрожжина, Галина Іванівна; Серебріна, Тетяна Михайлівна (My University, 2018)
Вступ. При тривалому носінні м'яких контактних лінз спостерігається розвиток нейротрофічної кератопатії. Лікування даної патології довготривале та загалом симптоматичне: сльозозамісна, епітелізуюча, вітамінна, антибактеріальна, протизапальна терапія. Мета. Удосконалити спосіб корекції метаболічних порушень в тканинах рогівки при нейротрофічній кератопатії, викликаній тривалим носінням м'яких контактних лінз, шляхом використання впливу трансорбітального електрофорезу 1% розчину тіотриазоліну. Матеріал та методи. Нами розроблений спосіб патогенетичного лікування нейротрофічної кератопатії, що полягає у проведенні курсу трансорбітального електрофорезу 1% розчином тіотриазоліну щодня протягом 10 днів в комплексній терапії. Подано на ствердження Авторське свідоцтво, заявка № U 201710621 від 01.11.2017 року. Результати. Наведені клінічні приклади лікування нейротрофічної кератопатії 1 ступеня. Висновок. Запропонований спосіб лікування допомагає за короткий термін значно знизити патологічні зміни в тканинах рогівки при нейротрофічній кератопатії першого ступеня, підвищити відчуття комфорту в очах, попередити розвиток тяжких ускладнень нейротрофічної кератопатії та користування м’якими контактними лінзами.
Pathogenetic treatment for neurotrophic keratopathy