Оцінка стану прооксидантно - антиоксидантної системи переднього відділу ока кролів по біохімічним показникам сльозової рідини при експериментальному неінфекційному увеїті з очною гіпертензією - Бондаренко, Наталія Володимирівна; Михейцева, Ірина Миколаївна; Коломійчук, Сергій Григорович (My University, 2021)
Актуальність. Актуальність лікування увеїту на сьогоднішній день зумовлена розповсюдженістю цього захворювання не тільки серед літніх людей, а й серед осіб працездатного віку. Наявність супутньої патології ока сприяє подальшому розвитку ускладнень, що в більшості випадків призводить до с призводить до слабкозорості. Тому вивчення особливостей патогенетичних механізмів формування запальних та дегенеративних процесів в органі зору становить важливе медичне та соціальне завдання офтальмології [1-3]. Показано, що основним чинником розвитку ускладнень при розвитку переднього увеїту, особливо в поєднанні з офтальмогіпертензією, є порушення рівноваги в прооксидантно-антиоксидантній системі ока [4-6]. Мета: вивчити можливість оцінювання по біохімічним показникам сльозової рідини стану прооксидантно-антиоксидантної системи переднього відділу ока у кролів з неінфекційним переднім увеїтом з очною гіпертензією. Матеріал і методи. Експериментальні дослідження проводили на кролях породи «Шиншила». Експеримент проведено згідно «Загальних етичних принципів експериментів на тваринах» (Київ, 2007) та з положеннями «Європейської конвенції про захист хребетних тварин, які використовуються для експериментальних та інших цілей» (Страсбург, 1986). У першій групі (10 тварин) відтворювали очну гіпертензію, у другій групі (10 тварин) моделювали неінфекційний увеїт, в третій (12 тварин) перед моделюванням неінфекційного увеїту викликали очну гіпертензію. Контрольна група (9 тварин) не піддавалася ніякому впливу. У кролів моделювали неінфекційний передній увеїт (введення альбуміну в передню камеру ока) на тлі очної гіпертензії (в передню камеру очей одноразово вводили 0,1 мл 0,3% розчину карбомеру). ВОТ у кролів вимірювали контактним тонометром Маклакова з плунжером вагою 7,5 г при місцевій анестезії 0,5% алкаїном. Для оцінки стану переднього відділу ока використовували офтальмологічні методи. Через 4 тижні після закінчення моделювання очної гіпертензії та увеїту в сльозовій рідині визначали вміст малонового діальдегіду (МДА) і дієнових кон’югатів (ДК), активність супероксиддисмутази, каталази і глутатіонпероксидази. Результати. В сльозі кролів з увеїтом встановлено статистично значуще підвищення показників прооксидантної системи – продуктів ПОЛ- МДА на 29,4% та ДК на 20,4% відносно контрольної групи. Активність антиоксидантних ферментів в сльозовій рідині кролів цієї ж групи була зниженою: глутатіонпероксидази на 27,6%, супероксиддисмутази на 21,7%, каталази на 19,5% при порівнянні з контролем (р<0,05). Очна гіпертензія сприяла ще більшому дисбалансу в прооксидантно-антиоксидантній системі. В групі з неінфекційним увеїтом, який супроводжувався очною гіпертензією, в порівнянні з групою тільки з увеїтом в сльозовій рідині тварин виявлено вищий вміст продуктів ПОЛ (підвищення рівня МДА на 19,5% і ДК на 18,5%) на фоні зниження активності глутатіонпероксидази (на 19,4%, р<0,05), супероксиддисмутази (на 22,5 %, р<0,05) та каталази (на 8,2 %, р>0,05). Раніше виявлена нами активація процесів ПОЛ на фоні зниження активності ферментної антиоксидантної системи в тканинах увеального тракту та камерній волозі кролів при моделюванні увеїту на тлі очної гіпертензії може свідчити про те, що підвищений офтальмотонус (передглаукома) може являтися тригером оксидативного стресу при запальних процесах в тканинах переднього відділу ока [5,6]. Виявлена негативна кореляційна залежність між рівнем МДА, ДК та активністю глутатіонпероксидази, супероксиддисмутази та каталази в сльозовій рідині, в тканинах увеального тракту та камерній волозі кролів з увеїтом та при увеїті з супутньою очною гіпертензією (р<0,05). При оцінці взаємозв’язку між цими біохімічними показниками в сльозовій рідини та в тканині увеального тракту і камерної вологи дослідних кролів коефіцієнт кореляції був позитивний (р<0,05). Висновки. Встановлено кореляційний взаємозв’язок біохімічних показників, що характеризують стан прооксидантно-антиоксидантної системи, в тканині увеального тракту та камерної вологи з такими показниками в сльозовій рідині у кролів з неінфекційним увеїтом та очною гіпертензією. Наявність такого зв’язку свідчить про можливість використання показників рівню МДА та ДК, активності антиоксидантних ферментів в сльозовій рідині в якості критерію оцінки прооксидантно-антиоксидантного стану в тканинах ока переднього відділу при неінфекційному увеїтом з очною гіпертензією.