Наш перший досвід імплантації Бостонського кератопротезу - Дрожжина, Галина Іванівна; Середа, Катерина Віталіївна; Сідак-Петрецька, Оксана Степанівна; Ульянова, Надія Анатоліївна (My University, 2024)
Актуальність. Бостонський кератопротез типу I — це пристрій штучної рогівки. Його імплантують для лікування багатьох важких захворювань рогівки, при яких неможливе проведення наскрізної кератопластики. Спочатку Бостонський кератопротез застосовували у пацієнтів, які повторно потребують наскрізної кератопластики після неспроможності трансплантата у минулому. Сучасні показання до застосування Бостонського кератопротезу включають травму ока, зрощені васкуляризовані постінфекційні більма, дефіцит лімбальних стовбурових клітин, аніридію, синдром Стівенса-Джонсона, кератопатію силіконової олії, тощо. Ці показання охоплюють стани, при яких традиційна наскрізнакератопластика, ймовірно, буде неефективною через інфекційні, запальні або неоваскулярні причини. Презентація випадку. Хворий Х., 1992 р.н. отримав мінно-вибухову травму 16.12.22 р. Через тиждень була проведена первинна евісцерація правого ока та первинна хірургічна обробка з видаленням внутрішньоочного стороннього тіла та екстракцією катаракти на лівому оці. Через 2 місяці в Інституті хворому проведена трансциліарна вітректомія з видаленням задньої гіалоїдної мембрани, силіконовою тампонадою з приводу відшарування сітківки та гемофтальму лівого ока. На момент госпіталізації до стаціонару: ОD – анофтальм, О– васкуляризоване помутніння рогівки, рубець рогівки, райдужка частково збережена, передня камера нерівномірна. Vis ОD – анофтальм, Vis ОS = pr l certae. Встановлено діагноз: ОS – Васкуляризоване помутніння рогівки, рубець рогівки. Афакія. Аніридія. Авітрія. Компенсована вторинна глаукома. Внутрішньоочний тиск: тонометрія за Маклаковим = 20 мм рт ст, iCare = 19 мм рт ст. Пороги електричної чутливості за фосфеном на ОD – анофтальм; на ОS – більше 700 мкА. Довжина передньо-задньої осі ОS за даними УЗ-біометрії = 23,8 мм. УЗ-сканування ОS виявило мілку передню камеру, аніридію у верхньому квадранті та прилягання райдужки до задньої поверхні рогівки. Зі скроневої сторони у макулярній області вітреоретинальна межмає рівний чіткий контур. Незначна конусовидна екскавація ДЗН. Було проведено оперативне втручання – імплантація Бостонського кератопротезу тип 1 з одночасним видаленням епіретинальної мембрани (ЕРМ). У післяопераційному періоді хворий отримував інстиляції антисептиків, кортикостероїдів, гіпотензивних та антибактеріальних крапель, препаратів штучної сльози; системно – антибактеріальні препарати, НПВС, антиоксиданти, препарати групи В. Післяопераційний період проходив без ускладнень. Відмічено поступове поліпшення гостроти зору. На момент виписки з стаціонару через 3 тижні після операції: при біомікроскопії лівого ока – кон’юнктива рожева, м’яка контактна лінза, кератопротез добре адаптований, рогівковий трансплантат прозорий, фіксований вузловими швами; передня камера середньої глибини, залишки фібрину за протезом. Vis ОD – анофтальм, Vis ОS = 0,14. Висновики. Імплантація Бостонського кератопротезу з одночасним видалення ЕРМ сприяла покращенню гостроти зору з правильної світлопроекції до 0,14 за таблицею Вязовського-Шевалева та зберігалась незмінною протягом 3-х тижнів спостереження. Ранніх післяопераційних ускладнень відзначен не було.
Our fist experience of Boston keratoprosthesis implantation