Вроджені спадкові ізольовані катаракти, клініка і результати лікування в двох поколіннях - Боброва, Надія Федорівна; Романова, Тетяна Вікторівна; Дембовецька, Ганна Миколаївна (My University, 2021)
Найбільш часто у батьків та дітей при спадковій ізольованій катаракті (СІК) були «шаруваті» катаракти - 69,2% і 65,5% відповідно, «атипові» форми рідше - в 30,8% і в 26,8%, «повні» тільки в в дитячому віці (7,7%). Післяопераційні ускладнення псевдофакічних очей полягали в розвитку вторинних катаракт (44,8% у дітей, 33,3% у батьків). На афакічних очах батьків перше місце займала вторинна глаукома -77,7%, в поєднанні з вторинною катарактою у вигляді кільця Зоммерінга - 44,4%, відшарування сітківки - 5,5%. Первинна імплантація ІОЛ позитивним чином позначається на стані оперованих очей з СІК.