Використання штучного інтелекту для масового скринінгу діабетичної ретинопатії - Невська, Алла Олександрівна; Кустрин, Тарас Богданович; Трояновська, Ксенія Володимирівна; Погосян, Ольга Атомівна; Король, Андрій Ростиславович (My University, 2023)
Актуальність. Діабетична ретинопатія (ДРП) зустрічається приблизно у третини людей з інвалідністю по зору. Мета. Створити програмне середовище для масового раннього виявлення діабетичної ретинопатії за допомогою рішень на основі штучного інтелекту з відсотком точності діагностики понад 90%. Матеріал і методи. Процес розробки складався з двох етапів. Перший етап – навчання нейронної мережі. Другий етап – скринінг пацієнтів з цукровим діабетом з застосуванням хмарного сховища з штучним інтелектом. Програмна платформа аналізує фотографії очного дна пацієнта, роблячи діагностику ДРП. Контроль якості виконує експертна група офтальмологів з Інститута ім. В.П. Філатова. Результати. На першому етапі медико-технічний стартап CheckEye у співпраці з експертами Інститута ім. В.П. Філатова провів навчання власної нейронної мережі на 12 000 зображень очного дна з різними стадіями і формами діабетичної ретинопатії. На другому етапі перше пілотне дослідження діагностичної системи CheckEye було проведено в Чернівецькій області. За жовтень-грудень 2022 року було обстежено 341 пацієнта з цукровим діабетом (682 ока). У 111 пацієнтів (157 очей) було вперше визначено наявність ДРП, про яку пацієнти дізнались вперше. Точність методики склало 92% у виявленні наявності ДРП та 82% точності у визначенні стадії ДРП (це кращі результати порівняно з діагностикою силами лікарів-офтальмологів). CheckEye працює над сертифікацією діагностичної системи в Україні та удосконалює її роботу, щоб забезпечити зручність використання та реалізувати додаткові переваги для спеціалістів первинної ланки охорони здоров’я. Проект переходить до наступної стадії випробування в Одеській області під контролем Всесвітньої організації охорони здоров’я. Висновки. Створене програмне середовище для раннього виявлення ДРП за допомогою рішень на основі штучного інтелекту. В теперішній час досягнута точності алгоритмів діагностики ДРП 92%.