Сучасна стратегія лікування неоваскулярної глаукоми, вторинної до ішемічних уражень сітківки - Гузун, Ольга Володимирівна; Задорожний, Олег Сергійович; Шаргі, Ваель (My University, 2024)
У роботі розглянуто сучасні погляди на лікування пацієнтів із неоваскулярною глаукомою. Сьогодні із цією метою використовують численні фармакологічні препарати, лазерні й хірургічні методи та їх комбінації, проте жоден із лікувальних підходів не є достатньо ефективним. Лікування неоваскулярної глаукоми потребує невідкладної офтальмологічної допомоги й зосереджено переважно на двох аспектах: боротьбі з неоваскуляризацією та стабілізації внутрішньоочного тиску. Автори демонструють, що для покращення результатів лікування неоваскулярної глаукоми потрібна вдосконалена стандартизована міждисциплінарна стратегія ведення таких пацієнтів. Для пацієнтів із неоваскулярною глаукомою доцільне лікування, спрямоване на компенсацію основного захворювання, застосування гіпотензивних і протизапальних препаратів, зменшення ішемії сітківки й регрес неоваскуляризації (панретинальна лазерна коагуляція сітківки, антиангіогенна терапія) і водночас зниження різко підвищеного внутрішньоочного тиску (включно з хірургічними та циклодеструктивними втручаннями).
Current strategy of treatment for neovascular glaucoma secondary to retinal ischemic lesions
The paper considers current views on the treatment of patients with neovascular glaucoma. Numerous treatments (ocular hypotensive medications, laser and surgical techniques and their combinations) have been attempted for intraocular pressure (IOP) control in NVG, but no consensus exists regarding the most effective medication or procedure. NVG requires emergency eye care, and its treatment is focused mostly on combating neovascularization and stabilizing the IOP. An advanced standardized multidisciplinary strategy for the management of patients with NVG is warranted to improve treatment outcomes for these patients. In patients with NVG, it is reasonable to use treatments aimed at (1) compensating for the underlying disease, (2) reducing retinal ischemia and neovascularization (such as panretinal laser photocoagulation and/ or anti-vascular endothelial growth factor (VEGF) therapy) and (3) lowering an abruptly elevated IOP (such as topical and systemic medical treatment and surgical and cyclodestructive procedures).
Keywords: неоваскулярна глаукома; вторинна глаукома; термінальна глаукома; внутрішньоочний тиск; неоваскуляризація кута передньої камери; рубеоз райдужки