Маркер активації нейтрофілів CD15+ як прогностичний фактор ушкодження поверхні ока у пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу - Дрожжина, Галина Іванівна; Величко, Людмила Миколаївна (My University, 2024)
Мета дослідження: оцінити прогностичну цінність маркера активації нейтрофілів CD15+ як прогностичного фактора пошкодження поверхні ока у пацієнтів із ЦД 2 типу Матеріал і методи. Дане дослідження проводилося з січня 2021 року по січень 2022 року в умовах Вінницької обласної клінічної лікарні імені М.І. Пирогова. Під спостереженням було шістдесят пацієнтів із ЦД 2 типу (120 очей), віком 62,1±5,24 років. Результати. Вперше оцінено прогностичну роль відносного рівня маркера активації нейтрофілів СД15+ в пошкодження поверхні ока при цукровому діабеті 2 типу. Встановлено достатньо високий показник чутливості біомаркера СД 15+ (88,3%), що дозволяє використовувати його як метод скринінгу наявності ушкодження очної поверхні в пацієнтів з ЦД 2 типу. Відносний рівень експресії маркеру нейтрофілів CD15+ в крові у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу >27 % підвищує ризик виникнення пошкодження очної поверхні у 10,52 раза (95% CI 4,34 – 25,50; p<0,0001) та може застосовуватись зі скринінговою метою з чутливістю - 88,3% ( 95% СІ = 77,8 -94,2) та специфічністю - 63,3% (95% СІ = 50,7 -74,4).
Neutrophil activation marker CD15+ as a prognostic factor of ocular surface damage in type 2 diabetics
Purpose: To evaluate the prognostic value of the neutrophil activation marker CD15+ in ocular surface damage in type 2 diabetics. Material and Methods: This study was conducted from January 2021 to January 2021 at the Pirogov Vinnytsia Regional Clinical Hospital, the clinical site of the Medical University. A total of 60 type 2 diabetics (120 eyes) were enrolled, with an average age of 62.1 ± 5.24 years. Results: The prognostic value of the percentage expression of CD15+ in ocular surface damage in type 2 diabetics was for the first time evaluated. A rather high sensitivity of the percentage expression of CD15 (88.3%) allows using it as a parameter for screening for the presence of ocular surface damage in type 2 diabetics. Type 2 diabetics with a percentage of >27% of CD15+ cells had 10.52 times increased odds of ocular surface damage (95%CI, 4.34–25.50; p < 0.0001), and this value of the percentage of CD15+ cells can be used for the purpose of screening for ocular surface damage with a sensitivity of 88.3% (95% СІ, 77.894.2) and specificity of 63.3% (95% СІ, 50.7-74.4).
Keywords: рогівка; поверхня ока; маркер активації нейтрофілів CD15; цукровий діабет ІІ типу; прогнозування результатів