СПОСІБ ЛІКУВАННЯ ОДНОСТОРОННЬОЇ АМБЛІОПІЇ - Сердюченко, Віра Іванівна; Грушко, Юліана Валеріївна; Дегтярьова, Надія Митрофанівна (My University, 2020)
Спосіб лікування односторонньої амбліопії полягає у використанні оклюдора, визначенні гостроти зору, рефракції, гостроти зору в окулярах (якщо вони потрібні). Визначають положення очей, характер бінокулярного зору, стан контрастної чутливості. В залежності від гостроти зору амбліопічного ока і стану контрастної чутливості дитини, з набору напівпрозорих оклюдорів з градуйованим коефіцієнтом світлопропускання від 90 % до 10 %, вибирають оклюдор, який штучно "знижує" гостроту зору кращого ока у порівнянні з амбліопічним оком на 0,1-0,2 ум. од. та стан контрастної чутливості на 1 рівень, призначають таку оклюзію на 1-2 місяці. За наявності при першому огляді ортотропії контролюють положення очей, характер бінокулярного зору та стан контрастної чутливості. Через 1-2 місяці здійснюють повторне обстеження. Якщо спостерігається недостатнє підвищення гостроти зору амбліопічного ока, використовують оклюдор з меншим ступенем світлопропускання, який штучно "знижує" гостроту зору кращого ока на 0,3-0,4 ум. од. та контрастну чутливість додатково на 1 рівень. За наявності при першому огляді ортотропії контролюють положення очей, характер бінокулярного зору та контрастної чутливості, через 1-2 місяці знову визначають гостроту зору обох очей та характер бінокулярного зору і при позитивній динаміці у відношенні підвищення гостроти зору амбліопічного ока і відсутності порушень бінокулярного зору застосування даного оклюдора продовжують до моменту досягнення амбліопічним оком повної гостроти зору, при недостатній ефективності лікування використовують оклюдор з іще меншим коефіцієнтом світлопропускання (тобто більш затуманюючим) і продовжують проведення лікування до моменту досягнення амбліопічним оком повної гостроти зору та покращення контрастної чутливості, у випадку ортотропії - під контролем положення очей і характеру бінокулярного зору.